Nekhernia

Een nekhernia kan worden gezien als een breuk of een uitstulping. Op deze pagina kunt meer lezen over:

  • Algemene nekhernia informatie
  • Nekhernia symptomen
  • Nekwervels
  • Nekhernia operatie

Algemene nekhernia informatie

Bij een nekhernia is er sprake van klachten in de nek en de rug, deze pijn wordt vaak veroorzaakt door een uitpuilende tussenwervelschijf. Deze bevindt zich tussen twee nekwervels in. Het bestaat uit een uitpuilende kern van de tussenwervelschijf die tegen de zenuwwortel drukt.

Een huisarts kan aan de hand van de klachten en lichamelijk onderzoek bepalen of er sprake is van een hernia. Een hernia in de nek is een vervelende aandoening en de klachten kunnen langzaam erger worden. Het kan ook ineens acuut optreden, waardoor meteen handelen noodzakelijk is. Er zijn mensen die geen last hebben van symptomen en toch last hebben van een hernia in het nekgebied.

Bij Bergman Clinics hebben ze specialisten met veel ervaring én gebruiken ze de allernieuwste technieken om je operatief van een hernia af te helpen. Toch gaan ze niet altijd direct over op een operatie, rust kan in veel gevallen ook afdoende zijn.

Nekhernia symptomen

Nekhernia symptomen

De symptomen van een hernia in de nek zijn anders dan die van een rug hernia. Dit komt doordat de zenuwwortels in de nek zich vertakken naar de schouder, arm en handen.

Gevolg hiervan is een uitstralende pijn in de arm. De arm kan anders aanvoelen dan normaal en kan prikkelend of gevoelloos aanvoelen. Het is mogelijk dat er krachtverlies optreedt in de hand of arm.

De meeste klachten die gepaard gaan bij een hernia in het nekgebied, komen niet in de nek zelf voor maar in de arm. De symptomen kunnen heel verschillend zijn, de een heeft er meer last van dan de ander.

Het kan zijn dat iemand de volgende nekhernia symptomen heeft:

  • Hoofdpijn;
  • Pijn die uitstraalt naar de arm(en);
  • Pijn in het nek- en schoudergebied.

Het kan zo zijn dat twee van deze nekhernia symptomen tegelijk optreden, als eerste verschijnselen van een nekhernia. Er zijn ook mensen die een nekhernia hebben zonder dat zij last hebben van nekhernia symptomen.

Het is zelfs mogelijk dat iemand heel erge nekhernia symptomen heeft, waarbij verlammingsverschijnselen optreden. Bepaalde spieren kunnen uitvallen. Als deze nekhernia symptomen optreden dan moet er direct gehandeld worden.

Mensen met nekhernia symptomen moeten direct behandeld worden. Het is verstandig als je zelf nekhernia symptomen hebt om meteen een huisarts in te schakelen, zodat er gekeken kan worden naar de ernst van de situatie. Soms is meteen opereren noodzakelijk, soms wordt er voornamelijk rust voorgeschreven. Hoe dan ook, de nekhernia symptomen dienen serieus genomen te worden en houdt het verloop van deze nekhernia symptomen goed in de gaten!

Nekwervels

De meest actieve wervels zijn de bovenste twee: de atlas en de draaier. Deze wervels dragen het hoofd en zorgen dat deze kan draaien. Wervels worden aangeduid met een code, bestaand uit een letter en een cijfer. De nekwervels heten C1 -C7. De C staat voor cervicaal (cervix = nek). De cijfers nummeren de wervels, deze worden geteld van boven naar beneden.

Nekhernia operatie

De symptomen van een nekhernia zijn vervelend. Het zou kunnen dat je er niet vanzelf vanaf komt en dan is een nekhernia operatie vaak de enige uitweg.

Gelukkig zijn er veel specialisten die deze operatie dagelijks uitvoeren. Iedere operatie heeft een aantal risico’s, sowieso is de narcose vaak al een risico. Als je veel last hebt van je nek, dan is een nekhernia operatie wellicht een goede keuze.

Heb je erg veel last van je nek, heb je regelmatig hoofdpijn of heb je pijn in het nek- en schoudergebied? Straalt de pijn ook uit naar de armen? Dan is het tijd dat je hier niet mee rond blijft lopen. Wellicht heeft de huisarts er al naar gekeken, maar kan deze niets voor je betekenen. Wanneer je alles al hebt doorlopen is het verstandig om een verwijzing te vragen, omdat een specialist de klachten het best kan behandelen. Je kunt dan altijd een operatie overwegen.

Vraag altijd goed naar de mogelijkheden, de kans van slagen en wat de voor- en de nadelen kunnen zijn. Het is belangrijk dat je jezelf goed voorbereidt op de nekhernia operatie. Zoek mensen op in je omgeving die een nekhernia operatie hebben ondergaan, zodat je verhalen uit de praktijk kunt horen. Dit zou namelijk een hele geruststelling kunnen zijn. Maar let op, de nekhernia operatie wordt pas toegepast als andere behandelingen niet helpen. De nekhernia kan altijd nog het best verholpen worden zonder operatie!