Navelbreuk

Een navelbreuk wordt ook wel een hernia umbilicalis genoemd. Bij een hernia umbilicalis gaat het over een uitstulping van het buikvlies. Dit gebeurt door een zwakke plek of door een opening die zich in de buikwand bevindt. Het wordt ook wel een navelbreuk genoemd omdat deze uitstulping zich in de navel bevindt.

Er zijn mensen die veel klachten kunnen hebben van een hernia umbilicalis. De navelbreuk geeft een ongemakkelijk gevoel, het kan ook zorgen voor een branderig gevoel of een zeurend gevoel. Bij hernia umbilicalis kan er ook pijn optreden rondom de navel.
De navelbreuk zal nooit zomaar uit zichzelf verdwijnen. Het is belangrijk dat de klachten van een hernia umbilicalis serieus worden genomen, anders kan de navelbreuk alleen maar groter worden. Dit zorgt dan ook weer voor meer klachten van de hernia umbilicalis. Het is zelfs mogelijk dat deze navelbreuk bekneld raakt, maar dit komt maar zelden voor. Als dit optreedt dan heeft men veel pijn en moet men met spoed geopereerd worden. Gelukkig komt dit met de hernia umbilicalis maar zelden voor.

Wat is een navelbreuk (hernia umbilicalis) precies?

Als het gaat over de hernia umbilicalis dan gaat het over een breuk in de buikwand die uit drie elementen bestaat:

  • De breukpoort;
  • De breukzak;
  • De breukinhoud.

Bij de hernia umbilicalis is de breukpoort kapot in de buikwand. Door deze aandoening komt de breukzak naar buiten (dit is de uitstulping). Dan is er nog de breukinhoud, dit is hetgeen wat in de breukzak zit. Bij een navelbreuk is deze inhoud vaak vet. Echter zou het ook de darm kunnen zijn. Dit is dan ook de reden dat een hernia umbilicalis gevaarlijk kan zijn, de darmen kunnen namelijk bekneld gaan zitten. Hierdoor is er een kans dat de darmen af gaan sterven, dit wordt ook wel necrotiseren genoemd.
Aangeboren of verworven

De navelbreuk kan een aangeboren afwijking zijn, echter kan de hernia umbilicalis ook verworven zijn. De hernia umbilicalis ontstaat omdat er een defect is in de buikwand ter hoogte van de navel. Als de navelbreuk verworven is, dan zijn er verschillende indicaties voor een operatie mogelijk. Bij een bekende navelbreuk wordt er direct geopereerd. Het kan ook zijn dat men klachten heeft en daarom een operatie wil ondergaan voor de navelbreuk, of om cosmetische redenen is een operatie ook mogelijk bij de navelbreuk. Bij de operaties kunnen er verschillende ingrepen gedaan worden. Men kan de navelbreuk primair afsluiten of er kan gekozen worden voor mesh. Bij deze laatste ingreep wordt er een kunststof mat gebruikt die op de plaats van de breuk wordt ingehecht.