Hernia operatie

hernia operatieEen hernia operatie wordt dagelijks uitgevoerd, maar hernia operaties zijn niet altijd nodig. Daar komt bij dat de diagnose soms niet zo gemakkelijk te stellen is. Het is zinvol dat een neuroloog nauwkeurig vaststelt of er werkelijk sprake is van een hernia, want het is niet zijn bedoeling mensen te onrechte een operatie te laten ondergaan.
Volgens onderzoeken is het aandeel hernia gevallen bij patiënten die bij een huisarts komen, tussen de vijf en de twaalf procent van alle rijgklachtlijders. Daarvan heeft slechts een klein deel baat bij een hernia operatie. Sommige deskundigen geloven zelfs dat operaties in geval van een hernia nooit of slechts uiterst zelden zinvol zijn. Indien geopereerd wordt, is het een poging om pijn te bestrijden die op geen enkele andere wijze te behandelen was.

Bij een echte hernia is er dan ook in vijfentachtig procent van de gevallen resultaat.  In het verleden zijn er nogal wat mensen op onjuiste gronden geopereerd, en hoewel er tegenwoordig veel meer aandacht is bij het nauwkeurig vaststellen wie nu wel en wie niet geopereerd moet worden, vinden er nog altijd te veel nutteloze herniaoperaties plaats.
Wanneer er wordt geopereerd, maken ze de beknelde zenuw weer vrij. Een manier van opereren is er niet, aangezien een hernia op verschillende plaatsen van het lichaam kan voorkomen. Toch zijn er weinig risico’s aan verbonden: hernia operaties zijn ‘routine’. Na de operatie moet er gerevalideerd worden om de rug weer normaal te kunnen gebruiken. Er zijn verschillende nieuwe technieken in ontwikkeling. Neem bijvoorbeeld micro-endoscopie, waarbij via een klein buisje de operatie wordt verricht. Er is nog veel onduidelijk over de voor- en nadelen van deze technieken. Vandaar dat de meeste artsen de voorkeur geven aan een operatie.

Wanneer overgaan tot een hernia operatie?

In tien tot vijftien procent van de gevallen is er noodzaak om over te gaan tot een operatie, of is het een alternatief voor de gebruikelijke aanpak. In het geval van een cauda equina syndroom of bij snelle toenemende klachten wordt in veel gevallen een spoedoperatie gedaan. Wanneer er bij uitvalverschijnselen de klachten na zes tot acht weken niet afnemen of toenemen, wordt er vaak een operatie overwogen. Vaak gebeurt dit wanneer er zo’n hevige pijn is, dat morfine de pijn niet kan verlichten.

Over het algemeen zijn de resultaten van de operatie goed, vooral bij klachten in voet, been en bil. Wat niet altijd over gaat, zijn al bestaande rugklachten.

Wilt u meer informatie over een veel gebruikte manier van opereren? Bekijk dan de endoscopische hernia operatie pagina!

Animatie video van een hernia operatie