Hernia diafragmatica

Hernia diafragmatica is en term die sommige mensen wel kennen, maar niet goed weten wat het voor iemand kan betekenen. Daarom wordt er op deze pagina informatie gegeven aan u over de hernia diafragmatica.

Een andere benaming voor de deze hernia is de maaghernia. Deze benaming wordt in de volksmond vaker gebruikt.

Opsplitsing van de hernia diafragmatica

De hernia kan worden opgesplitst in twee hernia’s:

  • Verworven hernia’s (bijvoorbeeld hiatus hernia)
  • Congenitale hernia’s (bijvoorbeeld bochdalek en het centraal peesblad)
De verworven hernia diafragmatica

Als het gaat over de verworven hernia, dan gaat het over de hiatus hernia. Dit is een voorbeeld van een hernia die redelijk vaak voorkomt. Deze hiatus hernia kan worden opgesplitst in drie typen:

  •  Type 1: Sliding hernia
  • Type 2: Para Oesophaegeal hernia
  • Type 3: Gecombineerd

Hoe ontstaat een hernia diafragmatica?

Bij deze vorm van een hernia komt het bovenste deel van de maag (net boven het middenrif) onder in de borstholte komt te liggen. Dit kan gebeuren doordat het middenrif niet goed werkt. Het middenrif wordt hierbij ook wel het diafragma genoemd (vandaar ook de naam hernia diafragmatica), dit is een grote en platte spier die de longen van de buik gaat scheiden. Op deze manier kan iedereen goed ademen. De meeste mensen met deze hernia geen klachten.
Glijdende hernia diafragmatica

Een glijdende maaghernia, wordt ook wel een sliding hernia genoemd. Er kan zich ook een rollende hernia diafragmatica voordoen, dit is echter minder gebruikelijk. Het bovenste deel van de maag steekt boven de doorgang in het middenrif, deze komt dan naast de slokdarm te liggen.

Aantal mensen met deze hernia

De hernia diafragmatica komt bij mensen boven de zestig eerder voor dan bij jongere mensen. Het is echter niet bekend hoeveel mensen een hernia diafragmatica hebben, dit komt omdat de meeste mensen geen klachten vertonen wanneer zij een hernia diafragmatica hebben.